Hoe krijg je een zweetgeur uit kleding?

Door Nike Van den Buys | Tips & Tricks | 09-05-18
Hoe krijg je een zweetgeur uit kleding?

Natuurlijk houden we van de zomer, want dat betekent dat we kunnen buiten zitten, terrasjes doen, bbq'en, festivals bezoeken en zo veel meer. Warme temperaturen betekent helaas ook dat we meer zweten. Zeker als je aan het werk bent of onderweg, kun je wel eens last hebben van zweetgeurtjes. Wil je die zweetgeur en vlekken uit je kleding verwijderen? Lees dan hier onze tips. 

Vervelende zweetvlekken uit je kleding verwijderen: een stappenplan 

Van donkere cirkels tot gele plekken: best vervelend en zonde om daarvoor jouw t-shirt in de vuilbak te gooien. Maar natuurlijk wil je niet met zo'n gele plekken op je kleding blijven rondlopen. Ik vertel je hier hoe je gele plekken en andere zweetplekken kunt verwijderen uit je kleding. Let's get started. 

 1. Gele plekken verwijderen uit t-shirts.
 2. Zweetplekken op donkere kleding verwijderen
 3. Zweetkringen rond de kraag verwijderen. 

1. Gele zweetplekken & geur uit kleding verwijderen

Kijk eerst of je kleding  daadwerkelijk gewassen mag worden. Als het labeltje zegt 'alleen droogkuis', steek je kleding dan niet in de wasmachine. Mag het wel gewassen worden?  Dan kun je met volgende methodes aan de slag:

 • Meng baking soda, waterstofperoxide en water.  Je hebt 1/3 van elk ingrediënt nodig om de juiste concentratie te bekomen. Bescherm je werkoppervlak met een dikke witte handdoek. Wrijf de oplossing in het kledingstuk en laat minstens 30 minuten zitten. Daarna kun je de resten verwijderen met een oude tandenborstel en vervolgens het kledingstuk zoals gewoonlijk wassen. 
 • Baking soda helpt eveneens geurtjes verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld i.p.v alleen wasmiddel te gebruiken, de helft soda aan jouw wasmachine toevoegen. 
 • Heb je te maken met een zware zweetgeur? Gebruik dan baking soda om jouw was een nachtje te laten inweken. Dit is eveneens handig voor sportkledij

2. Hoe verwijder je zweetvlekken op donkere kleding? 

Zweet- en deodorantvlekken zijn natuurlijk het meest zichtbaar op witte t-shirts en hemden. Maar ook op donkere kleding zijn ze zichtbaar in de vorm van cirkels en donkerdere plekken. Hiermee krijg je deze vlekken klein: 

 • Vul een emmer met koud water en voeg hier een kop azijn aan toe. Laat vervolgens 30 minuten inweken. Was daarna de aangetaste kleding zoals gewoonlijk. Zijn de vlekken moeilijk weg te krijgen. Ga dan aan de slag met een sterkere oplossing van half water en half azijn en schrob daarmee de vlekken met een oude tandenborstel vooraleer je de aangetaste kleding laat weken. 

3. Zweetkringen rond de kraag verwijderen

Vlekken rond de kraag zijn een mix van lichaamsolie, zweet en vuil. Daardoor zijn ze extra moeilijk te verwijderen en kun je deze het best behandelen met een speciaal product om vet te verwijderen. Of gebruik afwasmiddel en laat dat 10 minuutjes intrekken. Bij kleinere vlekken kun je aan de slag gaan met citroen. Was daarna jouw kledingstuk op een zo hoog mogelijke temperatuur (check wel het etiket voor de maximum wastemperatuur) 

Zweetgeuren en vlekken vermijden 

 • Kies voor stoffen waarin je minder zweet zoals linnen kleding en katoen. Materialen zoals kunststof kun je beter vermijden. Ik verzamel hieronder de leukste kleding uit linnen en katoen. 
 • Laat jouw deodorant drogen voordat je jouw kleding aantrekt.
 • Spray een beetje azijn onder de armpit van kleding alvorens je deze wast. Zo verwijder je sporen van deodorant. 
 • Zie je gele vlekken? Steek je kleding dan niet in de droger, maar laat deze drogen in de zon. Anders zijn de vlekken achteraf erg moeilijk te verwijderen. 

Zweetvrije kleding voor dames

Zweetvrije kleding voor heren

Interessant?

Deel deze blog met je vrienden!

REAGEREN OP DEZE BLOG