Fashion SOS: vlekken verwijderen uit kleding

Door Demi van der Aar | Ads Disclosure | 28/12/2019 10:00
Fashion SOS: vlekken verwijderen uit kleding-816

Soms krijg je ze in het restaurant tijdens een romantische Parship of Tinder date en soms gebeurt het thuis wanneer je lekker op de bank in je kloffie zit te Netflixen. Toen je jong was kreeg je ze sneller (tenzij je wat klunzig bent aangelegd, dan is de kans op oudere leeftijd nog steeds groot). Het maakt eigenlijk niet uit waar je bent, binnen of buiten, in de ochtend of in de avond. Waar hebben we het over? Vlekken. Vlekken in je kleding is meestal gewoon vervelend, maar je hebt soms van die hardnekkige vlekken in je kleding die je er met een standaard wasbeurtje niet zomaar uitkrijgt. Waarschijnlijk struin je het hele internet af om de juiste methode te vinden om die hardnekkige vetvlek uit je favoriete kleding te halen. No worries, wij hebben alle ‘dagelijkse’ én moeilijke vlekken voor je op een rijtje gezet met de daarbij passende oplossing! 

Vlekken verwijderen uit je kleding


Het gebeurt ons allemaal en gelukkig kunnen we het in principe ook allemaal zelf oplossen. We moeten alleen even weten hoe. Als er één oplossing was voor alle vlekken, dan was het leven een stuk makkelijker. Maar aangezien elke vlek anders is, hebben ze ook allemaal een andere 'schoonmaakvijand'. Houd er wel rekening mee dat sommige schoonmaakmiddelen blekend kunnen werken.

Alvast één tip: probeer het schoonmaakmiddel daarom altijd eerst uit op klein stukje stof wat niet zichtbaar is voordat je jouw lievelingsshirt verpest. En tip twee: bij elke vlek geldt, hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat je de vlek kunt verwijderen. Denk er ook altijd aan dat je het schoonmaakmiddel op de vlek dept en niet wrijft. Wrijven zorgt er namelijk voor dat de vlek alleen maar meer in de stof terecht komt.

Etensvlekken

 • (Rode) wijnvlekken verwijderen uit kleding

Daar zit je dan, in een luxe restaurant met je mooie nieuwe witte blouse, te nippen aan een heerlijke Cabernet Sauvignon. Maar dan kaatst de ober zijn dienblad vol tegen je aan en heb je je Cabernet Sauvignon in je decolleté én op je blouse, %#$!@&. Wat nu?

 1. Lauw of warm water
  Probeer de vlek eigenlijk meteen te deppen met lauw of warm water. Als je dit onmiddellijk doet, heeft de vlek minder kans om zich te hechten aan de stof. Je zou ook voor bruisend water kunnen kiezen om de vlek weg te deppen. 

 2. Zout
  Bewerk de vlek meteen met deppende bewegingen met zout. Het zout absorbeert de wijn uit de stof en zou zo vanzelf  moeten verdwijnen.

 3. Melk
  Met een witte blouse (of ander kledingstuk) is het mogelijk dat de vlek er alsnog niet helemaal uit is na het deppen met lauw water en/of zout. Leg je blouse dan in een melkbad en laat deze de nacht goed melkbadderen. Na een nachtje intrekken gooi je de blouse in de wasmachine en de vlek is gone with the wind (of nouja, melk dan)!
Fashion SOS: vlekken verwijderen uit kleding-816
 • Chocoladevlekken verwijderen uit kleding

It’s that time of the month again en dus heb je behoefte aan koekjes, chocolade en koekjes mét chocolade. En als gretig chocoladekoekjesmonster is het je helaas niet gelukt om je choco vingers van je T-shirt af te houden. 

 1. Warm water
  Is de chocolade nét op je shirt gevallen? Dep snel warm water op de chocoladevlek en het smelt vanzelf weg.

 2. Wasmiddel en huishoud ammoniak
  Zorg ervoor dat je een wasmiddel hebt van een milde pH waarde, dus eentje die niet blekend werkt. Meng vervolgens een theelepel van dit vloeibare wasmiddel met een kop lauw water en dep dit zachtjes op de chocoladevlek.

  Gooi daarna anderhalf theelepel huishoud ammoniak in een half kop lauw water en dep dit vervolgens op de chocovlek. Herhaal deze stappen wanneer dit nodig is en spoel het daarna af met schoon water.

 3. (Koffie)melk
  Net zoals bij de wijn, kun je melk of koffiemelk ook bij chocoladevlekken gebruiken. Even een nachtje laten intrekken en daarna hoppa, de wasmachine in!
Fashion SOS: vlekken verwijderen uit kleding-816
 • Vetvlekken verwijderen uit kleding

Ben je een echte keukenprinses? Dan weet je als geen ander hoe vervelend het is als je een vetvlek op je kleding hebt (dit kun je overigens ook weten als je géén kitchen queen bent). Helemaal als je je kipfiletje aan het bakken bent en je naast de mini brandplekjes op je handen ook meteen een aantal vetspetters op je sweater krijgt. Het blijft altijd een dooddoener in de keuken, dus hoe krijg je die vetvlekken uit je kleding? Nou, geen zorgen:

 1. Azijn
  Giet een beetje azijn in een bakje of beker en schrob met een oude tandenborstel zachtjes de vlek eruit. Deze tip is ook zeker geschikt voor je suéde schoenen of andere suéde kledingstukken!

 2. Afwasmiddel
  Smeer wat afwasmiddel op de vlek en laat dit ongeveer een uurtje inwerken. Gooi het kledingstuk daarna in de wasmachine en laat die het werk verder doen! Tip: bij items van polyester kun je het beste vloeibaar wasmiddel gebruiken. 

  Deze vlekverwijdertip is ook geschikt voor een vetvlek van een fietsketting!

 3. Talkpoeder
  Voor de vetvlek die er al wat langer zit of omdat je gewoonweg niet direct de vlek kon verwijderen toen het gebeurde: talkpoeder. Ja, de poeder die je ook gebruikt voor de babybilletjes! Strooi wat talkpoeder op de vlek en laat dit een tijdje goed inwerken (soms is een aantal uur voldoende, maar voor de hardnekkige vlekken is soms een dag of meer nodig) en weg vetvlek.

 4. Wasbenzine
  Ook wasbenzine zorgt voor wonderen. Begin met het leggen van een schone doek onder het desbetreffende kledingitem. Dep wat wasbenzine op de vetvlek tot je denkt dat het genoeg is en spoel het daarna uit met warm water en eventueel neutrale wasmiddel.
Fashion SOS: vlekken verwijderen uit kleding-816
 • Fruitvlekken verwijderen uit kleding

Of je nou een hap nam van je iets te sappige mandarijn, je uitschoot met je lepel toen je een kiwi wilde uitlepelen of omdat je je fruitsmoothie hebt gemorst op je sportkleding. Fruitvlekken kunnen ook moeilijk te verwijderen zijn. Warning: als je een vlek hebt van rode fruitsoorten, behandel ze dan nooit met zeep. Dit kan de vlek juist verergeren! Dus wil je weten hoe je mandarijn vlekken uit je kleding krijgt of juist die rode aardbeivlekken? Hier onze tips:

 1. Citroensap
  Kannibalisatie, oftewel: fruit bestrijden met fruit. Wat citroensap op de fruitvlek en daarna wassen volgens wasvoorschriften. 

 2. Melk
  Voor bijvoorbeeld aardbeivlekken of kersenvlekken kun je ook gaan voor het bekende melkbadje. Laat dit een dag of nacht weken in een (met water verdund) melkbad en gooi het kledingstuk daarna in de was.
Fashion SOS: vlekken verwijderen uit kleding-816

Overige vlekken

 • Foundation vlekken verwijderen uit kleding

Het ging allemaal goed, wimpers zitten mooi in de krul, wenkbrauwen zijn on fleek en de foundation is mooi ge’caked’. Je kijkt in de spiegel en besluit toch dat je je nieuwe, witte shirt niet bij je nieuwe make-up look vindt passen. Nu moet deze dus uit…En dus ontkwam je er niet aan en denk je nu “hoe krijg ik foundation vlekken uit mijn kleding?”. Om die foundation vlekken uit je kleding te krijgen moet je je make-up remover er vooral NIET bij pakken! Want dit kan de vlek alleen maar verergeren. Deze is namelijk bedoeld om make-up van je huid af te halen, maar niet uit stof. Wat je dan wel moet doen om de foundation uit je kleding te krijgen?

- Liquid foundation vlekken

Scheerschuim
Liquid foundation kun je het beste bestrijden met scheerschuim. Wat? Ja, echt. Dus sprint naar de badkamer, pak de Gillette scheerschuim van je vriend, vader of huisgenoot en gooi een toef scheerschuim op de foundation vlek. Meng dit met pure alcohol en gooi het kledingstuk meteen in de wasmachine.

- Poeder foundation vlekken

Water en witte azijn
Blaas de overtollige poeder weg in plaats van het wegwrijven. Met wrijven maak je de vlek namelijk erger. Vul een bekertje met water en witte azijn en meng dit. Wrijf dit vervolgens voorzichtig met een lepel in de vlek totdat de vlek weg is. Gaat de foundation vlek er nog steeds niet helemaal uit? Gebruik dan een tandenborstel. Gooi je kleding daarna in de was, aangezien azijn een redelijk sterke geur achterlaat. 

Fashion SOS: vlekken verwijderen uit kleding-816

Gele vlekken en zweetvlekken verwijderen uit (witte) kleding

Ook deze kennen we bijna allemaal wel. Je had een sollicitatie, een feestje, een date of je hebt dit gewoon altijd: zweetplekken in je shirt. Heel normaal, maar wel super vervelend. Vooral als de zweetvlekken na een tijdje door bijvoorbeeld veel deodorant gebruik gele vlekken achterlaten. Deze deodorant vlekken of zweetvlekken in je kleding kun je er helaas niet uitkrijgen met een normaal wasprogramma van je wasmachine. Hier is grover geschut voor nodig. Gele vlekken uit je (witte) kleding krijgen of zweetvlekken uit je kleding verwijderen doe je namelijk zo:

 1. Bleek
  Een wit shirt (zonder print of andere kleur) kun je in een bleekbadje laten weken. Meng warm water met een scheutje bleek en laat je witte shirt er eventjes in weken. Let wel op dat je geen tere kleding op deze manier wast.

 2. Citroenzuur of een schijfje citroen
  Ook kun je een scheutje citroenzuur in de wasmachine gooien en je kleding op een normaal wasprogramma wassen. Of doe een citroenschijfje in een bak met water en laat je kleding hier ongeveer een minuutje of 10 in weken.

 3. Karnemelk
  Als het een heel delicaat wit kledingstuk is kun je deze ook een nachtje laten weken in karnemelk.
Fashion SOS: vlekken verwijderen uit kleding-816

Zo, dat is een flinke lijst! Maar hopelijk heb je hier wel wat aan. Ook is het altijd goed om een aantal huishoudelijke middelen standaard in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan groene zeep, ossengalzeep en azijn. Dit zijn vaak wel de middelen die je nodig hebt als er nood is betreft vlekken. Dus heb je een vlek in je kleding en vraag je je af hoe je vlekken uit je kleding kunt verwijderen? Geen zorgen, met deze tips kom het helemaal goed met jouw kleding en kun je nog lang genieten van een zo goed als vlekkeloos leven.

Liefs DemiDemi van der Aar
Interessant?

Deel deze blog met je vrienden!

REAGEREN OP DEZE BLOG